Der er brug for nuancer i fortællinger om ensomhed

 


Sabina er taknemmelig for, at hun trådte indenfor hos headspace. Nu håber hun, at hun med sin videofortælling kan inspirere andre 

 

”De film, jeg har set om ensomme unge, har været så dystre. Musikken tung og billederne mørke. Jeg kunne ikke genkende mig selv”, siger Sabina.

24-årige Sabina mener, at fortællinger om unge, som har det svært, også skal vise glæde og smil, for det er ikke så entydigt. Der mangler nuancer på unges historier, fortæller hun.

”Man kan sagtens være ensom og have en masse venner alligevel.”

Sabina kunne ikke spejle sig i de videofortællinger, hun så om unge og ensomhed. Derfor valgte hun at bidrage med sin egen historie.

Hun havde mange venner, men alligevel havde hun det skidt med sig selv. Hun undgik aftaler, hvor hun skulle sidde på tomandshånd, og foretrak de store grupper.

”Når jeg var sammen med flere personer ad gangen, var det nemmere at blende ind eller ikke blive lagt mærke til. Min selvtillid var lille, og jeg var bange for ikke at være god nok,” husker Sabina.

 

Videofortællingen er mit vidne
Men Sabina stiller ikke kun op i en video, så andre kan spejle sig. Det er også noget, hun gør for sin egen skyld.

Videofortællingen er blevet et slags vidnesbyrd om den Sabina, som var engang. En slags dokumentation for, at hun har rykket sig.

”Når jeg ser videoen i dag, tænker jeg, at den har været en del af min egen udvikling.”

Sabinas gode veninde medvirker også i videofortællingen. I dag kan Sabina se, at videoen også har bragt de to veninder tættere sammen.

”Efter videooptagelserne tog min veninde og jeg ud at spise. Vi talte så godt sammen. Jeg kunne mærke, at vi åbnede op overfor hinanden på en helt ny måde. Det var faktisk rørende for os begge,” fortæller Sabina.

 

headspace ser mig som den, jeg er
Sabina har tidligere været i kontakt med et par psykologer. Men det var først hos headspace, at hun oplevede et ligeværdigt møde.

”Min ungerådgiver Lasse var helt anderledes, end hvad jeg før havde oplevet. Hos headspace lyttede Lasse til mig. Vi talte sammen på en anden måde.”

Sabina havde tidligere følt, at det var, som om hun bare var et problem, der skulle løses.

”Jeg blev set som en teenager med nogle problemer, som jeg ville vokse fra. Jeg følte ikke, at jeg blev taget alvorligt.”

Hos headspace var Sabina ikke bare en tilfældig ung.

”Min ungerådgiver vidste præcis, hvad det var, vi havde talt om sidst. Han skulle ikke rode i en masse papirer for at huske mig.”

 

Det føltes som min sidste chance
Sabina startede hos headspace, lige inden hun skulle starte på universitetet. Hun husker, at det føltes, som om det var hendes allersidste chance.

”Jeg har altid haft dårligt selvtillid i forhold til det sociale, så jeg tænkte: ”Hvis ikke det lykkes mig at få venner på universitetet, som jeg kan føle mig tryg ved, så lykkes det aldrig.”

Koblingen mellem hverdagen på universitetet og samtalerne hos headspace gav god mening for Sabina. Ungerådgiveren Lasse hjalp hende til at få nye perspektiver. Pludselig kunne Sabina se, at hun jo godt kunne være social, og at hun hele tiden blev bedre.

”Vi talte blandt andet om alle de gange, hvor jeg udfordrede mig selv socialt og overvandt den dårlige selvtillid. Den lidt negative fortælling, jeg havde om mig selv, blev ændret,” fortæller Sabina.

I dag oplever hun større lyst til at deltage i sociale aktiviteter. Men Sabina er også blevet bedre til at vælge fra, når behovet for at være social ikke er der.

”Jeg kan faktisk også godt lide at være alene engang imellem. Det nyder jeg. Jeg er blevet bedre til at mærke efter nu.”

 

Godt med flere nuancer
”Det er vigtigt, at den video, jeg er med i, ikke bliver alt for mørk og trist,” sagde Sabina, da hun valgte at sige ja til at stille op til headspaces kampagnevideo.

Hun håber, at videofortællingen kan inspirere andre unge, som – ligesom Sabina selv – ikke spejler sig i grå og dystre videoer om ensomhed.

Hun håber, at headspace kan bruge videofortællingen i mødet med unge på gymnasier. Hvis nogen har lyst til at dele videoen, er det også fint med Sabina. Men vil hun selv dele videoen på de sociale medier?

”Det har jeg selvfølgelig tænkt meget over, men det tror jeg ikke. Jeg har ikke været med i videoen for at flashe mig selv. Men videoen er blevet en del af min proces med at få det bedre. Det er dejligt, hvis den kan inspirere andre,” slutter Sabina.

 

Nysgerrig? Du kan se filmen med Sabina lige her.

 Oplever du ensomhed? Savner du nogen at tale med? Hos headspace er du altid velkommen til at komme forbi til en snak – intet er for stort eller småt. Find dit headspace her


Tekst og foto af Monica Lorenzo Pugholm, der er frivillig i headspace København.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Et svigtet barn af systemet: ”Når glasset er fyldt, er det fyldt, uafhængigt af om du er uvenner med dine veninder, eller du har mistet din mor”