Sabbatår med selvvalgt ’to-do’-liste

Morten droppede ud af studiet: ”Jeg passede ikke ind socialt, fordi jeg ikke drak alkohol”

 

I disse dage går tusindvis af unge danskere rundt og venter på svar på deres kvote 2-ansøgninger. De får først svar til sommer, så der er masser af tid til at tænke over, hvordan studielivet mon bliver. Nye venner, spændende undervisning og fester i hobetal.

Men hvordan ser det ud, hvis studiet og ens medstuderende ikke helt er, som man havde regnet med?

Morten startede i 2014 på en ingeniøruddannelse og havde ligesom så mange andre forhåbninger om både nye, gode bekendtskaber og interessante forelæsninger. Men det var kun halvdelen af hans forventninger, som studiet levede op til.

”Jeg var fuldt ud tilfreds med det faglige på studiet. Det var helt, som jeg havde regnet med. Men det sociale haltede virkelig bagefter,” fortæller Morten.

”Det var nok ikke, fordi mine medstuderende havde onde hensigter eller noget som helst i den dur. Jeg var bare meget anderledes end dem, og vi faldt ikke rigtig i hak. Så det var virkelig svært for mig at falde ind i det sociale.”

Den altafgørende alkohol
Især alkohol spillede en stor rolle for Mortens sociale liv. For han rører det ikke, men det gjorde hans nye medstuderende til gengældt glædeligt.

”Jeg skulle høre virkelig meget for, at jeg ikke drak alkohol. Det havde de svært ved at acceptere, og det var selvfølgelig træls at skulle forklare sig selv hele tiden.”

Mange af aktiviteterne imellem de studerende var bygget op omkring alkohol – fx fredagsbarerne og festerne på studiet. Og her måtte Morten hurtigt erkende, at han endnu engang ikke rigtig passede ind.

”Mange af samtalerne gik på, at man skulle blære sig med, hvor meget man havde drukket, eller hvor meget man havde brækket sig weekenden forinden. Og der kunne jeg jo ikke rigtig være med, så jeg blev hurtigt træt af de samtaler – der blev det virkelig tydeligt, hvor forskellige vi var.”

Selvom Morten langt fra fik 10 nye bedste venner på studiet, droppede han ikke ud med det samme, men endte derimod med at fortsætte i 2 semestre. Det skyldes i høj grad fagligheden og den gode undervisning.

”Jeg holdt virkelig fast, fordi jeg synes, uddannelsen var superspændende. Men i sidste ende var det bare ikke nok, for jeg havde det jo ikke godt, og jeg valgte at droppe ud.”

 

LÆS OGSÅ: Philips svære valg af uddannelse: “Jeg ville ønske nogen havde fortalt mig, at jeg kunne blive glad, uanset hvilken uddannelse jeg valgte

 

Fra studiestart til psykologchaiselong
Og pludselig flød bægeret over for Morten. Han var røget ned i et hul, der var svært at kravle op ad, og hans læge sendte ham til psykolog, i frygt for at han havde udviklet en depression i den sidste tid på ingeniørstudiet.

”Det var slet ikke, fordi jeg skammede mig over mit valg om at droppe ud. Jeg accepterede ret hurtigt, at det var det rigtige. Men jeg havde svært ved at se, hvad der nu skulle ske. Det virkede ret fjernt, at jeg nogensinde skulle komme igennem en uddannelse og få et job,” fortæller Morten og fortsætter:

”Jeg kunne ikke helt gennemskue, hvordan jeg nogensinde skulle komme ud på den anden side af ”systemet” igen, nu når jeg allerede var droppet ud én gang og havde brug for psykologhjælp.”

Men psykologen fik hjulpet Morten på benene igen, der besluttede sig for at skifte spor fuldstændigt, og i 2016 startede han på en humaniorauddannelse. Her gjorde han en reel indsats for at engagere sig socialt og tog bl.a. med på rusturen – efter et par introdage havde overbevist ham.

”Mine forventninger til det sociale var af gode grunde ikke særlig høje. Så jeg meldte mig faktisk først til rusturen i allersidste øjeblik, fordi jeg kunne mærke, at jeg egentlig gerne ville bruge et par dage med de mennesker, jeg allerede havde mødt. Og det er jeg rigtig glad for, at jeg besluttede.”

Her var hele alkoholspørgsmålet slet ikke et problem, for det var slet ikke hovedfokus for fællesskabet. Og Morten følte hurtigt, at der var god plads til alle – inklusiv ham selv.

”Jeg blev mødt med en helt anden åbenhed, da jeg startede på den nye uddannelse. Tilgangen til andre mennesker var en helt anden, og det var meget mere mig. Jeg kunne spejle mig mere i mine medstuderende, og jeg følte mig som en del af fællesskabet ret hurtigt. Og det var selvfølgelig en kæmpe lettelse ovenpå mit psykologforløb.”

Når forskelligheder mødes
Morten skyder ikke skylden på den naturvidenskabelige uddannelse eller hans medstuderendes tilgang til studiet og fællesskabet. For ham handler det i højere grad om forskelligheder og timing.

”Det handler om at finde mennesker, som man matcher med. Og det gjorde jeg ikke på min første uddannelse. Dermed ikke sagt at alle ingeniørstuderende er en bestemt type mennesker, men jeg passede bare ikke sammen med de mennesker, der læste samme år som mig – og sådan er det jo bare nogle gange,” siger Morten og smiler: ”Så er jeg bare glad for, at jeg valgte at gå en anden vej i stedet.”

Morten er godt klar over, at han selv tog nogle aktive valg på hans første uddannelse, der ikke ligefrem styrkede hans sociale liv. Han var ikke med på rusturen, og han valgte ikke at flytte til den by, hvor uddannelse lå, og hvor alle de andre boede.

”Det var et helt bevidst valg, at jeg ikke var med på rusturen. Jeg fokuserede så meget på det faglige, at jeg ikke tænkte, at det var nødvendigt at tage på introtur. Men jeg kan godt se nu, at det måske havde været en fordel,” siger Morten.

Relationer skaber større værdi
”Jeg forstod slet ikke, hvor vigtigt det sociale er på en uddannelse. Men det gik hurtigt op for mig, at det er virkelig trægt at komme igennem, hvis man ikke er glad for at være til stede. Det var min egen misforståelse, at en uddannelse kun handler om det faglige – jeg tænkte ikke over, hvor vigtigt det var at have en god og social hverdag.”

Morten lærte dog af sine fejl og kan tydeligt mærke nu, hvor afgørende det har været, at han gjorde en indsats for at opbygge et socialt netværk fra start på sin nuværende uddannelse.

”Jeg er så glad for den uddannelse, jeg læser nu – både det faglige og det sociale. Jeg har virkelig fundet det rigtige sted for mig – selv med nogle mellemstore bump på vejen hertil,” smiler Morten.

Mortens bedste råd til alle de nye studerende er at huske det sociale aspekt og ikke drukne i ren faglighed. Og så krydser han fingre for, at alle møder hinanden med respekt.

”Jeg håber, at folk vil være åbne og tolerante overfor hinanden. Også selvom man er forskellige: Og hvis min historie fortæller noget, så er det, at hvis man skal trække sig selv igennem, så skal man nok rykke videre til noget andet – uden den mindste skam.”

 

Har du tvivl om din uddannelse? Måske trives du ikke så godt, som du havde forventet? Du er altid velkommen i headspace, hvor vi kan tale om det hele. Find os her.


Morten er ikke hovedpersonens navn – headspace kender til personens rigtige identitet. Indlægget er skrevet af Sofie, der er kommunikationsmedarbejder i headspace.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sabbatår med selvvalgt ’to-do’-liste