Forandringer lykkes bedst i fællesskab

Ulrikke Falch inspirerer unge kvinder til at bryde tabuer og tale åbent om det samfundspres og de normer, som gør det svært at være pige og kvinde. På årets bogmesse opfordrede hun til fællesskab og sammenhold

Tekst og foto af Monica L. Pugholm

I bogen Jenteloven fortæller Ulrikke Falch åbent om sine erfaringer med spiseforstyrrelser,
mens Sofie Frøysaa åbner op for et ungdomsliv med depression.
Foto: Monica L. Pugholm.

”Vi skal hele tiden arbejde for forandringer. Ting ændrer sig ikke blot, fordi vi har skrevet en bog. Men bogen kan forhåbentligt inspirere til forandring. Når jeg sidder her og kigger ud i salen, bliver jeg virkelig motiveret for at fortsætte mit arbejde.”

Sådan lyder et vigtigt budskab fra Ulrikke Falch. Iklædt sorte selebukser er hun placeret på en scene med et skarpt spotlys, mens over 200 blikke er vendt mod hende.

De fleste kender Ulrikke Falch fra den populære norske ungdomsserie SKAM og som influencer på sociale medier. Men i dag er hun indbudt til interview på fag- og debatscenen ved årets bogmesse. Sammen med Sofie Frøysaa er hun aktuel med bogen Jenteloven – som de kalder en overlevelsesguide for piger.

 

Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa i dialog med journalist Sine Gerstenberg om deres nye bog Jenteloven.
Fag- og debatscenen – bogforum 2018. Foto: Monica L. Pugholm

Ingen skal føle, at de ikke er gode nok
Men hvorfor har de to unge forfattere valgt at skrive Jenteloven?

”Fordi vi selv manglede en sådan bog, da vi var yngre og havde det sværest,” lyder det samtykkende fra de to forfattere.

I bogen fortæller Sofie Frøysaa åbent om årene med depression, og Ulrikke Falch fortæller om sin spiseforstyrrelse og selvmordsforsøg. Begge var de – mens de havde det sværest – overbevist om, at det var deres egen skyld.

”Men efterhånden som vi fik det bedre forstod vi, at det jo ikke er os der er noget galt med”, fortæller Ulrikke Falch.

I bogen argumenterer hun sammen med Sofie Frøysaa for, at det er samfundsstrukturer, og ikke mindst et forventningspres omkring køn, og hvad det vil sige at være en rigtig pige, som får unge kvinder til at føle, at de er utilstrækkelige.

”Vi kiggede på hinanden og sagde ’nu er det nok’. Vi var vrede, og vreden engagerede os og inspirerede os til at skrive. Ingen skal jo føle, at de ikke er gode nok,” fortæller Ulrikke Falch fra bogmessens oplyste scene.

Sammen er vi stærkest
En vigtig pointe fra Ulrikke Falch er, at det med at have det svært ikke bare er noget som forsvinder fra en dag til en anden. Også hun kan fortsat have svære dage.

”Der er dage, hvor også jeg lægger mig ned og vil give op. Men vi må altid søge at rejse os, når vi falder,” siger hun og fortsætter:

”Jeg tror på sammenhold og samhørighed. Sammen er vi stærkest. Det er et af hovedbudskaberne i Jenteloven,” understreger Ulrikke Falch, mens hun kærligt smiler til Sofie Frøysaa.

 


På årets bogmesse signerede Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa Jenteloven.
17-årige Kirstine Almann Simonsen og 20-årige Eva Almann Simonsen var mødt op på dagen:
”Ulrikke Falch inspirerer mig på et personligt plan,” fortæller Eva (th). Foto: Monica L. Pugholm.

Ulrikke Falch inspirerer unge kvinder til at bryde tabuer
To af de unge kvinder, som var mødt op for at høre Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa, var de to søstre 17-årige Kirstine Almann Simonsen og 20-årige Eva Almann Simonsen.

”For mig betyder deres budskaber personligt meget, fordi jeg selv har lidt af depression og fortsat kan have det svært. Det er godt, at der er mediepersonligheder, som står frem og siger: ’Du er ikke alene. Jeg har også oplevet det her’,” fortæller 20-årige Eva.

Eva er ikke i tvivl om, at det er vigtigt, at vi i Norden har et kvindeligt forbillede som Ulrikke Falch, blandt andet fordi hun ved at fortælle sin personlige beretning er med til at bryde stigmatiserende fortællinger om, hvad psykisk sygdom er.

”Folk tror fejlagtigt, at psykisk sygdom er én ting. Men det er det jo ikke. Det er jo ikke bare, enten er du syg, eller også er du det ikke. Det er måske et af de største tabuer. Andre kan jo ikke altid se, når man har det skidt, men det får man det jo ikke mindre dårligt af”, lyder det fra Eva.

Kirstine nikker.

”Ulrikke Falch er helt klart en af de mest inspirerende personligheder. Hun normaliserer det at have det svært som ung, og det er super vigtigt. Og så er hun rigtig god til at bruge humor til at bryde med den glansbillede-verden, som vi ellers render rundt i. Det, synes jeg, er super godt,” smiler Kirstine.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Julie om sin sygdom: ”På en eller anden måde har min sygdom gjort mig til den, jeg er. Jeg vil ikke være den foruden”