"Far, du skal ikke kontakte mig igen" - hvad sker der, når man bryder med et familiemedlem?

“De mest hemmelighedsfulde ting forbliver hemmelige”

Det er ikke kun den unge ’Krumme’, der nogle gange går rundt og har det svært. Det er i stigende grad noget, som flere og flere unge kender til – også mænd.  Vi har derfor talt med Jannik og Patrick om alle de følelser, hemmeligheder og svære tanker, som kan være vanskelige at få sat ord på.

Flere og flere unge mistrives, men der er store forskelle mellem antallet af unge piger, der er stressede og har det dårligt mentalt, og antallet af drenge.

Derfor har vi sat to fyre i stævne. Det er 27-årige Jannik og 28-årige Patrick, der er sunket godt ned i sofaerne i headspace København, hvor de til daglig begge er frivillige.

At tallene viser, at unge mænd mentalt har det en tand bedre end pigerne er noget, som begge drenge har en holdning til. For de oplever også, at de og deres drengevenner engang imellem mistrives. Det er bare svært at sige højt, når man er en fyr.

”Jeg prøver at være opmærksom på mine svære tanker, og så tvinger jeg mig selv til at tale om dem – i hvert fald med de mennesker, jeg har rigtig tæt på, og som jeg stoler på,” fortæller Jannik.

Han mener, at det er lige så vigtigt at gøre opmærksom på, at det mandlige køn også går rundt med ondt i hjertet engang imellem og til tider også har brug for at lægge sig fladt ned og vise følelser.

Det er svært som ung

Når det så er sagt, så har han svært ved at tale med mange af sine venner om følelser og svære tanker, for det er heller ikke alle tanker og følelser, der er lige lette at få sat ord på. Og hvornår skal man åbne munden og krænge sin sjæl ud – er det efter forgodtbefindende eller afhænger det af situationen?

Det kan være rigtig svært at vurdere, men når Jannik åbner op, er det vigtigt, at den, han åbner op overfor, er god til at lytte.

”Jeg har nogle gange brug for at tale om ting, der er svære, men hvis modparten – selv om han er en god ven – bare ikke kan finde ud af at tale om tingene, så kan det ikke nytte noget at tale om det. For så bliver det mere frustrerende, end det bliver lettende at få sat ord på,” siger Jannik og fortæller, at det først var i slutningen af 20’erne, at han har kunne åbne op overfor andre og tale om svære tanker og følelser.

”Det er meget individuelt, men for mig var det først oppe i 20’erne, at det blev mere naturligt at acceptere, hvem jeg var og det, der var svært. For jeg tror, at jo ældre man er, jo mere reflekteret og ærlig er man,” siger Jannik.

I sofaen ved siden af Jannik sidder Patrick. Tilbagelænet og med krydsede arme nikker han genkendende til det, Jannik fortæller.

Han oplever, at det ikke er alle, han kan tale om sine svære og problematiske tanker med, og når han skal tale om ting, der er svære, så forsøger han at skabe fortrolige rum – helst med en, der også har ondt i hjertet. For så er det nemlig lettere at åbne op og tale om problemerne.

”Det kan være svært at lægge sig fladt, når der er flere personer til stede. Jeg bliver mere usikker, end når jeg sidder i en en-til-en-samtale,” siger Patrick og fortsætter:

”Mange af mine venner er målrettede og succesfulde, men forleden talte jeg med en af mine venner, der er usikker på, om han har lyst til at være der, hvor han er lige nu i sit liv. Og så er der mere rum for, at jeg kan sige, at jeg heller ikke ved, om det er det her, jeg skal,” siger Patrick.

Unge mænd har fokus på det eksistentielle

Mens mange unge kvinder kan have svært ved at acceptere, hvordan de ser ud, og hvordan deres kroppe er bygget, er det slet ikke noget, drenge taler om – i hvert fald ikke hvis man spørger Jannik og Patrick. De taler i højere grad om eksistentielle problemstillinger – såsom hvad, der er den rigtige måde at gøre tingene på.

”Det, der fylder mest hos mig, er, om jeg tager de rigtige valg, og hvorfor jeg skal tage valg. Det handler ikke om det kropslige – men derimod for eksempel spørgsmålene om, hvad der er den rigtige måde at gøre tingene på. Det er meget af det, jeg bruger mine venner til at blive guidet igennem,” siger Jannik.

For Patrick er det heller ikke hans forhold til ham selv – om han er tyk eller tynd – som han taler med sine venner om. Det er mere omkring for eksempel studieproblemer.

”Jeg taler mest om det, der engang imellem kan være svært ved at studere og om, hvad jeg skal med livet, mere end det er om mit forhold til mig selv. Altså om jeg synes, at jeg er tyk,” siger Patrick.

Hemmelighederne holdes tæt på kroppen

Men det er slet ikke alle tanker og følelser, der bliver delt med andre. Én ting, som de to unge mænd er enige om, er, at de allersværeste tanker og følelser bliver inde under jernskjorten.

”De mest hemmelighedsfulde ting forbliver hemmelige,” siger Jannik, mens Patrick nikker, for her gælder det samme. Han er heller ikke god til at tage bladet fra munden og tale om dybe følelser, det er for sårbart.

”Så dem holder jeg for mig selv,” siger Jannik.

Mand versus Batman

Hos de unge fyre er opfattelsen, at manden skal være stærk – man skal være en Batman, der bibeholder masken, selv når gulvet under ham brænder end mænd, der konsekvent skilter med sin sårbarhed.

Det at vise sårbarhed er et tabu blandt mange unge mænd – det mener både Jannik og Patrick. Og det er en af årsagerne til, at de har svært ved at åbne op om livets allermest sårbare problematikker.

”Vi må helst ikke være sårbare, for så er vi ikke tillidsvækkende – så kan venner og familie ikke regne med os. Som mand er der lidt en misforstået forventning om, at man altid bare skal være stor og stærk – uden for mange svære og problematiske følelser og tanker,” siger Jannik.

”Det ligger mere til kvinder at tale om deres følelser. Det er legitimt for dem at udtrykke, at de har det svært. Hvis man skal blive i kønsidealerne, så taler Batman jo ikke om svære følelser og tanker, for han banker bare ting, når han mærker verdens uretfærdighed,” siger Patrick og tilføjer:

”Jeg siger ikke, at der er lagt op til, at drenge skal gå ud og slå på ting, men der er nogle fortællinger om, at drenge bare skal ud og løbe tre runder, som man siger i folkeskolen, fordi de har for meget energi. De skal ikke tale energien ud – men løbe den ud.”

Unge sammenligner sig selv med andre

Jannik og Patrick oplever begge, at de negative tanker kan komme af, at de let kan komme til at sammenligne dem selv med andre – særligt i forhold til, hvor de burde være henne i livet. Og det er et kæmpe benspænd, som alt for mange unge stiller op for dem selv.

”Vi er åbenbart af den overbevisning, at vi alle sammen er startet fra det samme sted, så hvis du ikke er på linje med de andre, så er det din egen skyld, hvis du ikke er hurtig nok. Alle de der sammenligningsting bliver en byrde, fremfor at man lader sig inspirere af andre,” siger Jannik.

Han synes, at både drenge og piger skal lære at slappe mere af og lade være med at sammenligne sig selv med andre.

”Det kræver, at man lærer at få evnen til at give sig selv ro. Til at acceptere, at det, man foretager sig, har konsekvenser: “Nu træffer jeg det her valg, og når jeg træffer et valg, så er der også en masse fravalg.”

Jannik drikker det sidste af sin kaffe, mens Patrick tager tilløb til at rejse sig op for at gå. Alt imens de konkluderer, at drenge – såvel som deres kvindelige jævnaldrende – kan støde på problemer af større og mindre karakter, men at det, der er vigtigst, er, hvordan man håndterer det.

Hvad enten du er en dreng eller pige, ung mand eller kvinde, så kan du have brug for nogen at tale med. Der er drenge bare nok lidt langsommere i optrækket, end kvinder er, og det er måske der, den største forskel er.

”Jeg tror bare, at drenge skal bevise, at de kan klare det hele selv uden hjælp fra andre, og det er derfor, at det godt kan tage os noget tid at tale om problemerne,” siger Jannik.

Indlægget er skrevet af Ea Honoré Schack, der er kommunikationsfrivillig i headspace København

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

"Far, du skal ikke kontakte mig igen" - hvad sker der, når man bryder med et familiemedlem?