Når man drukner i tanker, er man nødt til at sige det højt

Er kun det perfekte godt nok?

Det store rungende svar er nej. Men alligevel viser en stor ny amerikansk undersøgelse viser, at flere og flere unge har taget det perfekte til sig som ideal. Men hvorfor har så mange unge en følelse af, at kun det perfekte godt nok?

Du er god nok, som du er. Men det  føler langt størstedelen af unge danskere i hvert fald ikke. Det viser en ny stor rapport fra Sundhedsstyrelsen, hvor man har spurgt over 180.000 danskere.

I 2010 havde 12,0 procent af de 16-24-årige dårligt mentalt helbred, mens tallet var steget til 12,3 procent i 2013 for fire år senere at være steget til over 18 procent. Særligt de unge kvinder er hårdt ramt. I 2010 svarede 15,8 procent, at de havde dårligt mentalt helbred, mens tallet i 2017 var steget til hele 23,8 procent, altså næsten hver fjerde unge kvinde.

I Region Syddanmark har man derudover også spurgt til, hvor ofte de unge har svært ved at leve op til egne forventninger, og der svarer små 19 procent af unge drenge mellem 16 og 25, at de det meste af tiden eller hele tiden ikke lever op til egne forventninger, mens det er 36,5 procent af de unge kvinder på samme alder. Altså over hver tredje.

Læs mere her: Unge kvinder mistrives mentalt

Med andre ord – det kunne godt tyde på, at ingen er perfekte, og at de forventninger, som unge stiller til sig selv, er for høje.

Generation perfect?

En nyere amerikansk undersøgelse blandt unge universitetsstuderende viser, at denne generation sammenlignet med tidligere generationer stiller større og større krav til dem selv, deres udseende, uddannelse og deres job. I undersøgelsen har man spurgt godt og vel 41.000 amerikanske, canadiske og engelske universitetsstuderende.

I en dansk sammenhæng har forskere kigget nærmere på, hvordan de unge færdes i en kultur, hvor det perfekte og forventningerne belaster de unge under uddannelse. Han har kigget på folkeskole- og gymnasieelever og ser blandt et stigende pres på de unge, som både kommer fra dem selv, forældrene i en mere uudtalt form samt fra det omsiggribende samfund og fortællingen om, at man er i evigt konkurrence.

Her bliver de unge tidligere og tidligere bevidste om at måle sig med hinanden, om at deres præstationer begrænser deres valgmuligheder senere i livet, og de i stigende grad går efter karakterer og måler sig mod hinanden og alle andre via digitale medier.

Det er vigtigt at være en succes, men det er er bare ikke altid, at det lykkes

”Jeg vil gerne gøre det rigtig godt i skolen, så jeg bruger meget – og måske for meget – tid på afleveringer. Så bliver jeg presset i forhold til, at jeg ikke har tid til at læse lektier, for jeg skal også passe mit job, og jeg vil jo også gerne se mine venner. Og i min klasse er der hele tiden noget, man kan gå til … Men nogle gange har jeg simpelthen svært ved at overskue det … Og jeg ved godt, at det er specielt hårdt i 2.g, men nogle gange har jeg bare brug for at snakke med nogen om det”, som en ung pige fra 2.g. fortæller i undersøgelsen.

headspace møder sårbare unge

Og hun er langt fra alene. I headspace møder vi mange unge, der er stressede, som føler sig usikre, og som kæmper med selvværdet. Og det er især unge piger. Godt og vel to tredjedele af de tusindvis af unge, der har fået hjælp i headspace, er piger.

Derfor er det virkelig fedt at se, at DR sætter fokus på emnet med netop at stille skarpt på den perfekthedskultur, der er opstået især blandt unge piger. En af de seje, der stiller op, er bloggeren Amalie Wessel, som har skrevet dette seje og ærlige indlæg om at skabe rum til at være sårbar.

Hun fremhæver, at det er vigtigt med steder, hvor de unge kan tale om deres svære tanker, tale om det uperfekte og få mulighed for at komme ud med lidt af dampen.

Og så husk, ingen er perfekte. Vi har alle sammen vores fejl, små uperfekte træk og spidsfindigheder. Det er det, der gør os til mennesker, og det er i sidste ende, det der gør os interessante.

Læs også: Rikke kom i headspace: Knækkede jagten på at jage det perfekte

Klik her og find dit headspace.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når man drukner i tanker, er man nødt til at sige det højt