Laura blev opslugt af et forhold fyldt med skam, kontrol og jalousi

”Hos os er der plads til alle”

ea-blog

Antallet af børn og unge, der bliver diagnosticeret med angst og depression, er tredoblet de seneste 10 år, og flere og flere unge bliver behandlet i psykiatrien. Rådgivningsinitiativet headspace forsøger at hjælpe børn og unge, inden deres problemer vokser sig store og kræver behandling.

Klokken er lidt over tre. Det er tirsdag, og de frivillige ungerådgivere i headspace i København sidder klar ved computeren og telefonen samt til at tage imod i døren, hvis børn og unge skulle lægge vejen forbi.

Rundt omkring i det lyse venteværelse på Ravnsborggade på Nørrebro er her gjort alt for, at den unge, der måtte lægge vejen forbi, skal føle sig hjemme. Rundt omkring er der planter af enhver art, tændte fyrfadslys dækker bordene og bøger af Elsebeth Egholm, som for eksempel ”Skjulte fejl og mangler”, har fået plads på hylderne. I et hjørne står en slidt blå sofa og en lænestol. Vindueskarmene er fyldt med flyere om alt fra ’Gratis og anonym stofbehandling’ til ’Temadag om selvomsorg’ og ’Gratis tilbud til dig med social angst eller overdreven generthed’.

For blandt andre Matilde på 27 år, der er en af frivilligrådgiverne, er det vigtigt at skabe et trygt og hjemligt rum for børn og unge, der træder ind ad døren i headspace.

”Hos os er der plads til alle. Når jeg møder børn og unge i venteværelset, spørger jeg altid om deres navn, om de har en aftale, og om de har været her før. Jeg fortæller, at de kan sætte sig i sofaen, tage noget vand eller nogle bolsjer – og så vil jeg gå ind og finde deres rådgiver,” siger Matilde.

Selvom omgivelserne og interiøret lægger op til hygge, kan man mærke nervøsiteten i luften. Ved et af vinduerne står Mohamed med begge hænder placeret i vindueskarmen. Han kigger ud ad vinduet og ned på Nørrebrogades travle eftermiddagstrafik. Han læner hovedet til siden og pludselig lyder et suk fra ham. En smilende frivillig rådgiver kommer ud – Mohamed tager sig til den ene arm og vender sig om:

”Hej, jeg hedder Mohamed.”

”Hej Mohamed. Godt at møde dig. Kom med os!”

En blandt mange
Mohamed er blot én af de mange unge, der ringer på headspaces dørklokke for at få hjælp og støtte af de mere end 450 frivillige, der på landsplan hjælper børn og unge i 17 byer. Mens Mohamed går ind til sin samtale, ringer det på headspaces dør, og en frivilligrådgiver lukker en ung dreng ind i venteværelset. Han bliver vist hen til sofaen, og mens han forsigtigt placerer sig i den, fortæller rådgiveren, at hun vil komme tilbage, når hun har fundet hans rådgiver. Ud fra et af samtalerummene kommer en anden dreng ud i venteværelset sammen med en pige. Han har netop været til samtale og bliver af en rådgiver bedt om at evaluere på deres samtale på en computer.

”Det er en procedure, vi har herinde. Det er noget, som alle, der har været til samtale, gør,” fortæller rådgiveren.

Mens den unge dreng evaluerer på samtalen, kommer en pige ud fra sin samtale. Hun bliver fulgt ud i venteværelset af en mandlig rådgiver. Hun taler norsk, og de griner sammen over et ord på norsk, der lyder sjovt, når man udtaler det.

”Haha … Tak for en god samtale. Vi ses i næste uge,” siger rådgiveren og går, mens den unge pige går over til garderoben og tager sin jakke på.

Samtaler om emner som stress og ensomhed

Et rådgivningstilbud som headspace står altså aldrig stille. Hver dag kommer der unge ind ad døren, som har brug for nogen at tale med om alt fra stress, usikkerhed og ensomhed til psykiske problemer, selvmordstanker og selvskade. Matilde, der er en af de mange frivillige, som tager hånd om de unges henvendelser, oplever, at mange unge savner nogen at tale med.

”Det svinger meget, hvor mange unge der kommer om dagen. I dag har der været 11 planlagte samtaler og to, der kom direkte fra gaden. Jeg tror aldrig, jeg har været på en vagt, hvor der slet ikke er kommet nogen,” fortæller Matilde.

De unge kommer primært, fordi de er ensomme eller har problemer med job og uddannelse.

”Og så har vi nogle, der tænker, de har en depression eller angst, som kommer her for at tale med os om det. De vil nemlig gerne høre, om vi synes, de skal opsøge noget mere professionel hjælp,” siger Matilde og tilføjer, at de fleste af de unge, der kommer i headspace København, er i starten af 20’erne.

I de seneste 10 år er antallet af børn og unge, der får diagnoserne angst og depression, tredoblet, og flere bliver behandlet i psykiatrien. En udvikling, der ifølge overlæge ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Glostrup Pia Jeppesen, skyldes, at man er blevet bedre til at give de rigtige diagnoser.

I headspace er opfattelsen dog lidt anderledes. Her ser man flere og flere unge, der ikke trives, og som savner nogen at tale med om deres problemer. De er ikke fortrolige med deres forældre og føler, at det er flovt at tale om problemerne med deres venner og at vise sårbarhed.

LÆS OGSÅ: HVAD SKAL DU SÅ NU?

Plads til følelser

I headspace er det helt okay at vise følelser – for frivilligrådgiverne er klar over, at det kan være svært at åbne op og tale om svære ting. Der er altså plads til at græde, og i hvert rum i headspace er der sørget for små servietholdere fyldt med kleenex, til når følelserne får frit løb under en samtale. Frivilligrådgiverne går meget op i at fortælle, at det er okay at vise følelser.

”Når en ung kommer til en samtale, er det vigtigt for os at fortælle ham eller hende, at det er helt okay at græde – og at det er der mange, der gør, når de kommer herind,” siger Matilde.

Klokken er ved at nærme sig syv om aftenen. Matilde og de andre frivillige er så småt ved at lukke for telefonerne. De rydder af bordene og skubber stolene på plads for at gøre klar til en ny dag i morgen.

I morgen står nemlig også på planlagte samtaler med børn og unge – og så kan det jo være, at en ung skulle komme direkte fra gaden. Døren hos headspace står nemlig altid åben, og her er ingen problemer for store eller små.

headspace er et gratis og anonymt rådgivningscenter for børn og unge mellem 12-25 år og har lige nu 17 centre på landsplan. Læs mere på deres hjemmeside her.

Indlægget er skrevet af Ea Honoré Schack, der er i kommunikationsfrivillig i headspace København

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Laura blev opslugt af et forhold fyldt med skam, kontrol og jalousi