Forventninger er et ondt spøgelse

Jeg vidste, at vinterdepressionen ville komme, og frygten gjorde, at den ramte mig endnu hurtigere

 

Rigtig mange danskere oplever hver vinter at føle sig ekstra trætte og nedtrykte. Godt og vel 275.000 danskere lider af vinterdepression og vintertræthed. Jeg har selv kæmpet med det i mange år, men med tiden har jeg indset, at man selv aktivt kan gøre en forskel for at sikre sin vinterlykke. 

For os danskere er de lange og hårde vintermåneder en naturlig del af det at bo på den nordlige halvkugle. Vi har vænnet os til at have sæsonprægede rutiner alt efter, hvilken måned vi er i – og så alligevel er det som om, man aldrig rigtig vænner sig til det dunkle vintermørke og de dystre tanker, som mørket har det med at bringe med sig.

At navigere rundt i livet med fanen holdt højt kan være svært nok, selv når fuglene pipper, og solen står højt på himlen. Når efteråret så indtræder, er det tit, som om alle problemer bliver fordoblet, fordi energien til at håndtere dem ikke længere synes at eksistere.

På egen krop

Gymnasietidens vintermåneder husker jeg som særdeles hårde, og mest husker jeg gymnasiet for, at jeg altid var kanon træt. Det lyder nok som noget, man har hørt før, men det var ikke unormalt, at jeg blev vækket af mine skolekammerater, fordi jeg var faldet i søvn, når vi havde gruppearbejde. Mine forældre forsøgte tit at overtale mig til at lave noget efter skole, men oven på en lang dag med social og faglig aktivitet var jeg helt udmattet.

Andet år af gymnasiet var særligt slemt. Jeg vidste fra tidligere oplevelser, at vinterdepressionen ville komme, men frygten for dens ankomst gjorde, at den ramte mig endnu hurtigere. Den konstante udmattelse jeg følte, da det blev vinter, slog mig omkuld. Jeg fik ikke set mine venner, og jeg fik aldrig lavet mine lektier, hvilke bragte mig bagud i skolen, og når jeg mødte bare den mindste modstand på min vej, var det som om, jeg ramte muren med 100 km/t. Hvis ikke jeg græd på daglig basis, var det i hvert fald ugentligt.

At være konstant nedtrykt og udmattet gjorde, at jeg måtte sygemelde mig fra skolen i et par måneder. Under sygemeldingen oplevede jeg, at ved at holde mig aktiv med træning og med venner, fik jeg mere energi fysisk såvel som psykisk. Min mor fodrede mig med broccoli og vitaminpiller, så jeg også ernæringsmæssigt kom på rette kurs. Langsomt begyndte jeg at få det bedre, og verdenen, fra mit perspektiv, begyndte at virke overskuelig igen.

Det uundgåelige efterår

Ifølge Poul Videbech, som er overlæge og professor i psykiatri, er der en ganske naturlig forklaring på, at mange danskere føler sig deprimerede og trætte, så snart dagslyset aftager.

Manglen på sollys påvirker kroppen, så de vinterdeprimerede udskiller mere af hormonstoffet melatonin og mindre af signalstoffet serotonin. Det lyder meget teknisk, men ubalancen kan ifølge forskeren forstyrre døgnrytmen og gøre os trætte og triste.

Men selvom vinterdepressionen har en naturlig årsag, er det ikke altid, at de følelser, der er forbundet med depressionen, føles naturlige. Det gjorde de i hvert fald ikke for mig. Med tiden har jeg dog lært, at trætheden og de tunge tanker kan forebygges med nemme og naturlige hjælpemidler.

Fem råd til at forebygge vinterdepression:

Kom udenfor

Den primære grund, til at vinterhumøret daler, er det manglende lys om vinteren. Det er derfor en god idé at opholde sig i minimum 30 minutter udendørs om dagen. Yderligere viser forskning, at lysterapi kan være en måde at forebygge vinterdepression.

Spis sundt

Det er især vigtigt at spise vitamin- og mineralrige grøntsager i vintermånederne. Årstidens grøntsager som kål, spinat og broccoli indeholder vigtige proteiner, som vores krop bruger, når den skal holde et højt energiniveau.

Hvis man ikke er god til at spise grøntsager, kan det være en god idé at supplere sin kost med vitaminpiller eller fiskeolietabletter.

Fysisk aktivitet

Det er bevist, at hjernen frigør hormonstoffer, der fremmer lykkefølelsen ved fysisk aktivitet. Sørg derfor for at dyrke motion eller at holde dig selv i gang med aktiv afslapning som gåture, yoga og meditation.

Social aktivitet

Følelsen af ensomhed er en af de oftest forekommende symptomer ved vinterdepression. Det kan derfor styrke humøret at være social med sine venner og familie. At dyrke sine venskaber er også godt, da det kræver, at man kommer ud af sit vinterhi (femina.dk/psykologi).

Søvn

Der sker mange vigtige processer i vores krop og hjerne, når vi sover. Det er derfor vigtigt at sove godt om natten og finde en fast søvnrytme. For 13-17 årige er det i gennemsnit 10 timer, mens 18-25 årige anbefales at sove i gennemsnit 8 timer.

Tjek det selv ud lige her

Og ellers fat mod! Snart titter solen frem, når foråret atter får alt til at blomstre, og lyset vender tilbage.

Indlægget er skrevet af Trine, der er kommunikationsfrivillig i København

1 kommentar

  • Tina Christensen

    Rigtig godt skriv. Med vitaminer kunne du måske have uddybet, hvor vigtigt vitamin D3 er for vores psykiske velbefindende om vinteren. 85 % af alle danskere er i underskud og vitamin D3 er jo som bekendt det samme som solskin 🌞

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Forventninger er et ondt spøgelse