Adventspodcast: Del 3

“Det er svært at tale om, hvor jeg skal være til jul”

freja

Julen er hjerternes fest, hygge i familiens skød, men for mange børn og unge er det ikke altid kun de gode tanker, der fylder. Skilsmisser, julemad, psykiske problemer kan være en kilde til stor usikkerhed og problemer, der kan spolere højtiden. Vi var på gaden for at høre lidt om, hvad der kan være svært at tale om i julen.

 På gaderne i det indre København har julestemningen for alvor sat sig. Julelys og julehjerter dingler som guirlander over hovederne på os, mens duften af brændte mandler tvinger os til at finde en 20’er op ad lommen. Julen er på vej, og det kan unægteligt mærkes denne kolde vinteraften i december.

For mange er julen en højtid, der tælles ned til flere uger forinden, fordi det minder os om de hyggelige og varme stunder i familiens skød. Juleaften er den dag på året, hvor man må lade sig forkæle med en overflod af mad og gaveræs uden lige, og på den måde får de fleste lov til at snuse til barndommens nostalgi.

Men… Det er ikke alle, der har de samme varme tanker om julen. For nogle kan julen faktisk være en af de højtider, der helst skal overstås hurtigst muligt. Forventningerne om, at julen er en ’skide’ hyggelig tid med familien i fokus, kan være svære at leve op til. Især i familier hvor der er interne konflikter.

Det kan være svært at tale om, fordi der er en forventning om, at man hygger sig i julen. headspace er i den anledning taget på Strøget for at snakke med unge om, hvad der kan være svært at tale om, når det kommer til jul.

ung-pige-2

Freja, 27 år, Nørrebro.

”Noget, der kan være svært over julen, er blandt andet de forventninger, der er til gaver. I min familie er det ikke altid, jeg får en gave fra min far. Jul repræsenterer ret meget og en slags opsummering af hele året, så når der ikke kommer en gave fra min far, kan det godt for mig være et symbol på, at han heller ikke er der så meget til daglig.”

Celine, 15 år, Greve.

”For mig er det svært at tale om, hvor jeg skal være til jul, fordi mine forældre lige er blevet skilt. De taler ikke så godt sammen endnu, så jeg er talerør i øjeblikket og skal blandt andet bestemme, hvor jeg vil holde jul. Jeg tror, at det bliver underligt at holde jul hver for sig, når vi er vant til at holde den sammen allesammen.”

unge-pige-1

Freja, 14 år, Greve.

”Begge mine forældre har fået nye kærester efter, de er blevet skilt. Jeg har holdt jul med min papfar før, men det føles stadig lidt underligt, da min mor ikke har haft nogen fast kæreste, siden mine forældre blev skilt – og det er efterhånden mange år siden. Så jeg er vant til at have hende for mig selv, og det har jeg ikke længere. Men min papfar nu er sød nok.”

I headspace møder vi unge ligesom Freja, Celine og Freja, der har det lidt svært i julen, som måske savner nogen at tale med. Vi møder unge, der har det svært ved, at de ikke har råd til gaver. Unge der har svært ved at håndtere den fede julemad, og som opstiller regler for, hvor meget de må indtage. Vi møder unge, der ikke har familier, som ikke har noget sted at bo, og som er så angste, at de ikke kan håndtere en jul i familiens skød.
Der kan være mange grunde til, at julen bliver det modsatte af hjerternes fest og et uoverskueligt projekt, der helst bare skal overstås.

Men det er der råd for: få talt om dine problemer og få hjælp til at lægge en strategi for, hvordan du kommer igennem julen. Det kan vi blandt andet hjælpe med i headspace, hvor du kan finde nogen at tale med.

God jul.

Indlægget er skrevet af Ea Honoré Schack og Trine Blichfeldt, der er kommunikationsfrivillige i headspace København

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Adventspodcast: Del 3