Voxpop: Velkommen på studiet

Fra øboer til storbypige

For mange betyder starten på drømmestudiet, at flyttekasserne skal pakkes. Mange skal flytte langt væk fra familien, vennerne og de vante rammer. I hvert fald os, der ikke bor i eller omkring ’storbyerne’, Århus, Aalborg, Odense eller København.
Jeg flyttede selv til København for at studere på den humanistiske bachelor på RUC i 2013. Så jeg har selv oplevet følelsen af at sige farvel til det kendte, det trygge – barndomshus, venner og familie. Jeg kommer oprindeligt fra Bornholm, og videregående uddannelser er der ikke mange af, der hvor jeg kommer fra. Der er en håndfuld; eksempelvis pædagog, socialrådgiver, sygeplejerske eller lærer, men det var ikke dér mine drømme lå. Derfor valgte jeg, ligesom størstedelen af Bornholms ungdom, at ”flytte over”. Og når vi på Bornholm siger ’over’, så mener vi til det store København, som, når man først er flyttet over, egentlig ikke er så stor.

Det er der sikkert mange, der kan nikke genkendende til, at flytning til ’storbyerne’ er nødvendigt. Sådan var det i hvert fald for mine veninder og jeg. Jeg flyttede sammen med tre af mine veninder fra min højskole i en lejlighed på Frederiksberg. Vi var tre ud af fire, der var nødt til at flytte til en ny by, for at kunne læse på vores respektive uddannelser.

Når du flytter til en ny by, følger der en masse ting oveni. For mit vedkommende skulle jeg begynde på et nyt studie og lære at være studerende, jeg skulle bo med nogen, som jeg aldrig havde boet med før, jeg skulle pludselig selv sørge for aftensmad og vasketøj – og hvad der ellers hører til af huslige pligter, når man flytter hjemmefra. Og sidst men ikke mindst, skulle jeg lære en ny by at kende. Især det at finde rundt! Note til en selv: Google Maps eller rejseplanen viser ikke altid den hurtigste vej!

Især det med, at skulle lære at være studerende, gjorde også, at jeg ikke tog så meget hjem til Bornholm – for det havde jeg jo ikke tid til, sådan føltes det i hvert fald. Prioritering af tid og hvordan jeg udnyttede den bedst mulig, tog mig et stykke tid at lære. Så hvor jeg måske godt kunne have brugt en weekendtur til Bornholm og rent faktisk havde tid, valgte jeg at blive hjemme.

Derudover kom det bag på mig hvor meget selvstudie der var på min uddannelse, især i starten. Det betød, at jeg kun var i skole 2 timer 3 gange om ugen. Og så sad jeg ellers dér, alene på mit værelse, for mine roommates var jo også startet på uddannelse. Og selvom vi var roommates, skulle vi også finde ud af at være ’alene’ i en ny by. Og lige dér, kunne jeg godt føle mig alene, selvom jeg var omgivet af mennesker.

Alle snakker om, hvor godt det bliver, når først man er flyttet hjemmefra og selv kan bestemme. Det er da også godt, dét er det. Det betød, at jeg ikke længere skulle bo med mine forældre, at jeg selv kunne bestemme hvornår aftensmaden skulle indtages og om den egentlig ikke bare skal bestå af en plade Marabou chokolade. Jeg skulle ud og udforske det københavnske natteliv, i stedet for den lokale bodega på Rønne Torv. Men lige så sjovt det var, lige så svært var det også – ikke hele tiden, men i perioder – især det første halve år, fordi det hele er nyt, og det kræver tilvænning. Og selvom man jo egentlig er ”voksen”, så er mor og far pludselig utrolig langt væk, når man ikke lige kan komme hjem til en krammer, noget varm mad og en ”Det hele skal nok gå” opsang – som der til tider kan være brug for. Gudskelov eksisterer både skype og facetime, så når du sidder og spiser den plade Marabou til aftensmad, som du købte i brugsen, lige kan sætte telefonen eller mobilen over for dig, så du har lidt selskab ved bordet.

Pointen med indlægget er, at det er okay, at man ikke synes, at det er nemt at flytte til en ny by.
Det er okay, at det ikke kun er en fest at være flyttet hjemmefra og til en helt anden by, hvor ens familie også er lidt langt væk. I dag kan jeg ikke forstille mig at flytte fra København igen.

Et par gode fif der hjalp mig:

  • Lad være med at isolere dig på værelset.
  • Tag ud og udforsk din nye by – enten på cykel eller gåben.
  • Snak med nogen om det.
  • Find dig evt. et fritidsjob. Udover at du kommer ud, får nogle kollegaer, så tjener du også penge.
  • Deltag i de mange studieaktiviteter, som uddannelsen tilbyder – socialiser!

Indlægget er skrevet af Sofie, der er kommunikationsfrivillig i headspace København. Til dagligt læser hun på Roskilde Universitet

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Voxpop: Velkommen på studiet